Laden Evenementen

Workshop MCSA

  • Dit evenement is voorbij.

Workshop MCSA

Date:

26 februari @ 09:00 - 16:00

Statorstroomanalyse: Wat is het en hoe kan ik het gebruiken?

 

Inhoud

Deze opleiding is een introductie tot conditiebewakingstechnieken op basis van statorstroomanalyse.

Na een inleiding en situering van de hedendaagse conditiebewakingstechnieken komen de meest voorkomende types elektrische machines aan bod waarbij hun conceptuele werking uitvoerig besproken wordt. Vervolgens worden ook de vaak voorkomende elektrische en mechanische machineproblemen breed toegelicht en uitgespit. De uitgebreide ervaring van beide lesgevers zorgt voor een pragmatische interpretatie, gedreven vanuit industriële praktijkvoorbeelden.

Tot slot wordt op zowel een theoretische als een praktische manier verhelderd hoe die problemen nu precies kunnen opgespoord worden in de statorstroom. Na deze opleiding is de cursist dan ook in staat om op basis van een stroomspectrum een basisdiagnose van de elektrische machine uit te voeren.

 

LOCATIE:

Hangar K , Nelson Mandelaplein 2, Kortrijk

Agenda:

 

Tijd Sessie Spreker
08u30 Ontvangst met ontbijt
08u55 Inleiding tot de studiedag Bram Corne
09u00 Sessie 1 : Inleiding tot conditiebewaking Bram Vervisch
10u00 Sessie 2 : De werking van een elektrische machine Bram Vervisch
10u30 Koffiepauze
10u45 Sessie 3 : De faalmodi van een elektrische machine Bram Corne
12u00 LUNCH
13u00 Sessie 4: Wat is MCSA en hoe kunnen we dit toepassen Bram Corne
14u30 Koffiepauze
14u45 Sessie 5 : Casestudies Bram Corne
16u00 Vragen en antwoord
16u30 Aansluitende drink

Sessie 1 omschrijft het belang van de hedendaagse conditiebewakingssystemen in een industriële omgeving. Daarbij komen de verschillende onderhoudstechnieken en -technologieën uitgebreid aan bod met hun specifieke sterktes en zwaktes, alsook het belang om de juiste strategie te linken aan de kritische eigenschappen van de machine. Ook wordt hier de koppeling gemaakt met het economische aspect om de aandrijftreinen in hun faalgedrag te kunnen categoriseren en hun gepaste onderhoudstechniek te verantwoorden.

Sessie 2 gaat dieper in op de werking van de verschillende types elektrische machines. Daarbij worden de DC-machines en de (as)synchrone AC-machines uitvoerig besproken. Ook andere types zoals de Switched Reluctance motor, brushless DC motor, stappenmotor, … komen aan bod. De verschillende machine-onderdelen, spanningen, stromen en magnetische velden worden pragmatisch benoemd en toegelicht. Dit is van belang voor de volgende sessies.

Sessie 3 leert ons welke types fouten zich op welke manier kunnen ontwikkelen binnen de elektrische machine. Zijnde directe of indirecte problemen. Niet enkel mechanische maar ook elektrische problemen komen aan bod in hun verhouding naar voorkomen.

Lagerproblemen, gebroken rotorstaven, statorwindingdoorslag… zijn voorbeelden van problemen die hierbij besproken worden. Deze problemen worden rechtstreeks gekoppeld met hun detectiemogelijkheden en de effectiviteit van de eerder besproken bewakingstechnieken.-

Sessie 4 gaat dieper in op de functionaliteit van MCSA, startend met het kwantificeren van algemene stroomwaarden (Power Quality-parameters) en een inleiding tot spectrale analyse.

Hoe nauwkeurig meten we de stroom? Welke signaalverwerking moeten we toepassen om problemen op te sporen? Waar bevinden zich welke machineproblemen? Hoe evolueren deze problemen in functie van de tijd? Dit zijn vragen die in deze sessie beantwoord worden met voorbeelden, meetmethodes(onder andere volgens ISO 20958:2013) en een praktische workflow.

Sessie 5 Om de opleiding af te sluiten worden in deze sessie heel wat testcases aangebracht waarbij de techniek gevalideerd wordt op een toegankelijke doch gefundeerde manier. Eerder besproken machineproblemen (lagerschade, onbalans, uitlijnfouten,…) worden gelinkt aan reële metingen. Alle sessies komen in dit onderdeel samen in één sluitend verhaal.

Doelpubliek
Deze opleiding is gericht aan o.a. onderhoudsingenieurs, technical managers, productieleiders, etc… die te maken krijgen met het optimaliseren of in stand houden van de uptime in hun bedrijfssite of productieplant. Een stevige basis technische kennis omtrent mechanische en elektrische systemen is vereist om de opleiding goed te kunnen volgen.

Prijs

485,- euro (excl. BTW)

Cursusmateriaal, lunch en alle andere catering inbegrepen.

Details

Date: 26 februari

Time:

09:00 - 16:00

Website: Workshop MCSA

Organisatoren

Organizer Name: orbits

Organizer Name: Hangar K

Locatie

Venue Name: Hangar K
Address: Nelson Mandelaplein 2
Kortrijk, 8500 België
+ Google Maps
Website: www.hangark.be
Share this event