Hangar K – Duurzame Co-working

Hangar K ligt op de site Kortrijk Weide, die enkele jaren geleden volledig werd opgewaardeerd. Van een verwaarloosd stukje stad, naar een evenementenplein met eraan grenzend een olympisch zwembad, een school en in de oude treindepot zijn een evenementenzaal, skatepark en co-workingspace gevestigd.

Wie binnenkomt in Hangar K is meteen onder de indruk van het gebouw. Bij de renovatie en inrichting van het gebouw en de hele site is rekening gehouden met duurzaamheids- en circulaire principes zonder verlies van karakter.

Duurzame principes:

  • Alle binnenwanden zijn verwijderbaar en herbruikbaar, dit zorgt er ook voor dat de functie van het gebouw gemakkelijk gewijzigd kan worden.
  • Om de structuur en uitzicht van het gebouw te kunnen behouden, zowel vanbinnen als vanbuiten, werd gekozen voor isolatie met glaswol in de bestaande spouwmuren. Voor de vloer werd gekozen voor Betopor, een duurzame vloerisolatie.  Deze zaken zorgen ook voor een lager energieverbruik.
  • Om deze enorme ruimte een aangename werktemperatuur te geven, is een warmtenet aangelegd. Hierbij wordt het water verwarmd met de overcapaciteit van de stookplaats van het naastgelegen zwembad. Om zo weinig mogelijk energie te verliezen, wordt het water op lage temperatuur getransporteerd naar de warmtewisselaars in het gebouw.
  • Recent werden ook zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van Hangar K tot Tranzit, deze zullen het grootste deel van het elektriciteitsverbruik coveren.
  • In een evenementenzaal en co-workingspace wordt redelijk wat water verbruikt, daarom zijn onder het plein en bij Hangar K grote regenputten geplaatst, waardoor de toiletten kunnen gespoeld worden met regenwater. Dit zorgt ervoor dat het totale leidingwaterverbruik in Hangar K overeenkomt met dat van een gemiddeld gezin van 5 personen.

People, Profit en Partnerships

Duurzaamheid gaat verder dan enkel het gebouw waar we gevestigd zijn, hoewel dit een grote rol speelt in de werking. Duurzaamheid gaat ook over People, Profit en Partnerships, en laat dat nu net in de missie van Hangar K zitten: “Hangar K is een co-creatiehub in Kortrijk, waar starters, groeiers en gevestigde ondernemingen elkaar versterken en hun groei-ambities realiseren, met een speciale focus op de digitale technologie”.

Circulair gedigitaliseerd

Aangezien, volgens prof. Jan Jonker, de toekomstige economie circulair en gedigitaliseerd zal zijn, kunnen Hangar K en zijn Krowdies hierin een belangrijke rol gaan spelen. Door de samenwerking tussen de grote bedrijven, de omliggende kennisinstellingen, start-ups kunnen netwerken ontstaan die samen waarde kunnen creëren en zo ook klaar zullen zijn voor de toekomst.
Hangar K speelt dus al een grote rol in het Zuid-West-Vlaamse eco-systeem door het samenbrengen van kennis van de scholen, durf en goesting van de starters en ervaring van de gevestigde bedrijven. Op die manier gaan ze ook de gevreesde brain-drain tegen en werken ze aan een duurzame toekomst van de streek. 

Er zijn uiteraard nog uitdagingen, maar Hangar K is goed op weg om een belangrijke rol te spelen in de economie van de toekomst: duurzaam, circulair en digitaal. 

Share this article

Leave a comment

Related Posts