Het groeitraject van Aptus

Aptus is gespecialiseerd in geconnecteerde oplossingen of IoT. Met Internet of Things-toepassingen wil Aptus een brug slaan tussen de fysieke en de digitale wereld.

Aptus is één van de eerste bedrijven die startte in Hangar K. Ondertussen zijn ze zodanig gegroeid dat Hangar K niet meer aan hun noden kan voldoen en verhuizen ze binnenkort naar een nieuwe locatie. Tijd voor een gesprek omtrent hun groeitraject met co-founder Alexander Vanwynsberghe.

ALEXANDERVANWYNSBERGHE_Face (2)
Wanneer zijn jullie gestart in Hangar K?

Van bij de opening  in april 2018, zijn we onmiddellijk ingetrokken.

Met hoeveel werknemers zijn jullie gestart?

Dat zal destijds met rond de 10 werknemers zijn geweest.

Ik zag op Facebook dat jullie momenteel al aan ongeveer 18 werknemers zitten?

Ja dat klopt, wij zijn ondertussen eigenlijk al een mooi team geworden.

Heb je het gevoel dat Hangar K op een bepaalde manier in deze groei heeft bijgedragen?

Uiteraard, het heeft er voor gezorgd dat we wat locatie betreft, veel centraler gelegen waren. Daarvoor hadden we een kantoor in Harelbeke wat aan de rand van Kortrijk gelegen is. Hier in Hangar K zitten we centraal en hebben we meer passage, er kunnen makkelijk contacten gelegd worden en we hebben bijvoorbeeld ook een project met Unilin (één van de partners binnen Hangar K) opgestart. – Momenteel hebben ze een proof of concept uitgewerkt. Meer info hieromtrent volgt snel -. Er is dus wel wat kruisbestuiving gebeurd. Hangar K heeft zeker op een bepaalde manier geholpen om te groeien maar de echte groeimotor is uiteraard het aantal projecten die we het afgelopen jaar succesvol hebben afgesloten en opgestart.

Dus we kunnen stellen dat Hangar K een mooie toegevoegde waarde is voor groeiers?

Ja inderdaad. En naar stagiaires toe is het ideaal. Met bijvoorbeeld, Howest aan de overkant van Hangar K hoeven ze enkel maar de straat over te steken om tot bij ons te komen. Momenteel hebben we 2 studenten van Howest en 1 van Vives die stage lopen bij ons.

Waarom kozen jullie destijds voor Hangar K?

Enerzijds strategisch, maar ook omdat we deel uitmaken van de Cronos groep en van daaruit de kans kregen om in te stappen bij Hangar K (cfr. Cronos is één van de founding partners van Hangar K) Ons leek dat strategisch en fysiek gezien zeker interessant omdat we dan veel dichter in de stad zouden zitten. Onze mensen komen ook vanuit richting Gent, Brugge en Ieper en dan is Hangar K wel vlot bereikbaar zowel met de wagen als het openbaar vervoer.

Van april tot nu zijn jullie bijna verdubbeld in aantal werknemers. Hoe hebben jullie zelf dit groeitraject ervaren?

Het is niet altijd vanzelfsprekend. Je interne werking en processen worden sowieso anders. Je moet meer durven vertrouwen op de mensen in je organisatie. Je moet meer leren delegeren en bezig zijn met je mensen. Maar je moet ook bezig zijn met je klanten dus dan moet je afwegen waar je je energie in steekt. Je moet beter leren nadenken over hoe je bepaalde zaken gaat aanpakken. Ik zou het zelf geen groeipijn durven noemen, misschien eerder een leerproces waarbij je een beter inzicht krijgt in hoe je de zaken dient aan te pakken.

Je bent eigenlijk op een jaar tijd van een startup naar een scale-up getransformeerd. Ik kan mij voorstellen dat daar bepaalde interne veranderingen mee gepaard gaan bijvoorbeeld naar interne communicatie, hiërarchie ed toe?

Ja dat klopt, maar hiërarchie willen we zeker niet, voor ons is het belangrijk dat iedereen gelijk blijft.

Waarom hebben jullie besloten te verhuizen vanuit Hangar K?

We zochten voornamelijk een plek met meer opslagruimte zoals een beschikbaar magazijn. Waar we bijvoorbeeld ook wat “vuil” werk kunnen verzetten bijvoorbeeld wat elektronica, wat schijven en boren. Voor het aantal werknemers die we nu bij Aptus tellen wordt het economisch ook interessanter om een kantoor te huren dan een prijs “per kop” te betalen. Mijn inziens is Hangar K de perfecte formule voor starters en groeibedrijven maar van zodra je een iets groter bedrijf wordt is een eigen kantoor zeker geen overbodige luxe.

Er zijn ook wat problemen met de verwarming geweest, hiervoor hebben jullie samen met Hangar K naar een oplossing gezocht?

Ja, hiervoor hebben we sensoren geplaatst waardoor Piet Verhoeve (CEO Hangar K) de temperatuur kan opvolgen. Dat is trouwens één van de voordelen van Hangar K want Hangar K is nu ook één van onze klanten.

Hebben jullie gedurende de tijd dat jullie hier zitten bepaalde connecties kunnen leggen?

We hebben recent een project opgestart met Unilin. Daarnaast hebben we wel wat mensen leren kennen maar zijn er verder geen noemenswaardige samenwerkingen uit voortgekomen.  Mijn verwachtingen lagen hier wel wat hoger maar dat wordt dan wel weer goedgemaakt met events zoals Hangar K & friends.

Hoe zou je Hangar K in 3 woorden beschrijven?

Open, Inspirerend en (stimuleert) kruisbestuiving.

Zou je Hangar K aanraden aan een starter?

Ja dat wel, ik denk dat je als starter zeker op je plaats zit in Hangar K. Voor een startup is Hangar K de ideale plek. Voor een groeier kan je op termijn op een aantal beperkingen botsen, zeker als je een al iets groter team hebt zoals wij.

Kan je al een tip van de sluier lichten en ons vertellen naar waar je verhuist?

Ja dat kan ik zeker, we verhuizen naar Bissegem, dat ligt net aan de rand van Kortrijk, niet ver van de afrit van de R8. Het is eigenlijk een groot industrieel gebouw waarvan we een groot stuk in gebruik zullen nemen. Volgende week vrijdag starten we met een eerste deel van de verhuis.

Zijn er zaken die je zelf nog graag wou vertellen rondom Hangar K?

Ik denk dat Piet Verhoeve de ideale persoon is om Hangar K te trekken gezien zijn ervaring en netwerk. Misschien is de visie van Hangar K nog niet 100% in lijn met die van de bedrijven. Maar ik heb het gevoel dat daar wel aan gewerkt wordt.

Share this article

Leave a comment