in the

news

Twee miljoen euro voor ontwikkeling Vlaamse Game Hub

HANGAR K, FLEGA en HOWEST- DAE Studios slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een ‘Flanders Game Hub’. Het doel is om meer gamebedrijven succesvol te laten starten en groeien in Vlaanderen. Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle, en Vlaams minister van Innovatie, Jo Brouns, voorzien een budget van 2.000.000 euro voor de realisatie van de Flanders Game Hub.

De Vlaamse gamesector wordt ondanks zijn sterke reputatie geconfronteerd met een grote ‘brain drain’. De grootste talenten trekken vaak naar het buitenland om aan de slag te gaan in grote gamestudio’s. Ondanks de stappen die de voorbije jaren reeds gezet werden om publiek en privaat kapitaal voor de sector te mobiliseren, kiezen nog te weinig afgestudeerden met een game georiënteerd diploma voor de ontwikkeling van game- en XR-applicaties in eigen land. Er is dus nood aan een initiatief om meer jonge game-talenten te laten kiezen voor een rol als ondernemer en bestaande ondernemingen inzake game development en/of technologie te helpen groeien.

HANGAR K, FLEGA en HOWEST- DAE Studios bundelen nu de krachten om een stap voorwaarts te zetten met als doel gamebedrijven succesvol te laten starten en helpen groeien in Vlaanderen. Het uiteindelijke doel is een structurele groei en verduurzaming van de Vlaamse game-industrie. De initiatiefnemers werken hiervoor samen met verschillende actoren binnen en buiten de sector, zoals het VAF en LUCA School of Arts in Genk.

Het doel van de Flanders Game Hub is om te fungeren als:

- Drijvende kracht achter een sterke en economisch groeiende Game- en XR-industrie in Vlaanderen.

- Connector tussen talent, bedrijven, experts, investeerders en partners.

- Ondersteuner van bedrijfsontwikkeling via een incubator- en acceleratorprogramma.

- Kloppend hart van de Vlaamse game community via events over heel Vlaanderen.

Willen we met Vlaanderen een voortrekkersrol spelen in de game-industrie, dan is het cruciaal dat we jonge game-talenten het vertrouwen geven om te kiezen voor een rol als ondernemer in Vlaanderen en bestaande ondernemingen helpen groeien. Met de Flanders Game Hub willen we hier een voortrekkersrol in nemen.

Voor de realisatie van de Flanders Game Hub voorziet de Vlaamse overheid een budget van 2.000.000 euro over een looptijd van 4 jaren.

Het project wordt in het voorjaar van 2023 voorgesteld

“We mogen fier zijn op de Vlaamse know-how over gaming. Steeds meer jongeren én ondernemers zien het potentieel in van de groeiende sector. Met de Flanders Game Hub willen we verder professionaliseren en de game-industrie in Vlaanderen op een hoger niveau brengen. Dit ambitieuze project moet ervoor zorgen dat we maximaal kunnen inspelen op het groeipotentieel van de sector,” aldus Vlaams minister van media, Benjamin Dalle.

Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns: “De gamesector is wereldwijd een sterke aandrijver van innovatie en we zien steeds meer jongeren en ondernemers met interesse én expertise voor deze bloeiende sector. Met dit nieuwe project doen we er alles aan om deze jonge sector te ondersteunen en de Vlaamse game-industrie tot nieuwe hoogten te brengen. Er zit enorm veel potentieel in onze samenleving om hier een innovatief succes van te maken. Daarom is het belangrijk om innovatie vanuit de Vlaamse Regering te steunen, zoals we ook met Flanders Technology & Innovation technologie op de voorgrond van onze Vlaamse samenleving willen zetten.”

Contact :

Lode De Geyter

+32 56 24 12 90

lode.de.geyter@howest.be

Lees meer
KROWDIE STAENIS ZOEKT GROEIFINANCIERING

Krowdies Daisy en Tom van Staenis gaan voor WinWin-lening om kapitaal op te halen. Hun Staenisrooster is een zelfbouwsysteem voor kleine oppervlaktes en maakt het mogelijk om je leefruimte, badkamer-, zolder-, tuinhuis- en terrasvloeropbouw zelf eenvoudig te creëren. Het liefst van al willen ze nóg meer en sneller groeien, om op grote schaal een enorm positieve milieu-impact te creëren met circulaire vloeropbouwen (zonder cementgebonden producten of gespoten PUR). Help hen mee met een WinWin-lening. Een WinWin-lening is een lening die je als particulier verstrekt aan een bedrijf waarin je echt gelooft en dat je wilt ondersteunen. En zoals het woord het zelf zegt, het is zowel een win voor jou als een win voor Staenis.

Lees meer op hun website

Lees meer
TERUGBLIK OP EXPO 'LA TORRE' IN KORNER

Afgelopen weekend waren het hoogdagen met het Sinksenweekend in Kortrijk. Ook ons bijgebouw Korner dat pal in het centrum ligt zal het geweten hebben. Daarom blikken we bij onze events graag eens terug naar de expo 'La Torre' die er doorging. ‘La Torre’ toonde je het artistieke werk van 25 jonge kunstenaars die gedurende twee maand resideerden in Korner uitkijkend over de Sint-Michielskerk. Geïnspireerd door mysterieuze tarotkaarten, een dromerig uitzicht en vooral elkaar, haakten ze hun artistieke uitspattingen aaneen. ‘La Torre’ stond voor verwoesting en bevrijding. Tijdens het proces brak de groep uit een fysieke en mentale isolatie en gooide alle remmen los. Het BAF!-collectief dirigeert deze unieke expo.

Lees meer
STEFAN COLINS VOLGT TREND VAN VIRTUEEL LAND KOPEN

Virtueel vastgoed kopen zegt u? Het gebeurt met de honderden miljoen euro's. Men speculeert in deze digitale omgeving niet alleen in gronden maar investeert ook in heuse vastgoedprojecten. Krowdie Stefan Colins (Venly) en metaverse expert legt in De Tijd uit hoe.

Lees het volledige artikel in De Tijd online

Lees meer
EINDELIJK AKKOORD OVER TAXSHELTER VOOR DE GAMESECTOR

Er is een akkoord bereikt binnen de federale regering omtrent het invoeren van een taxeshelter voor de gamesector. Als zowel Europa en de gemeeschappen volgen zou deze ten laatste op 1 januari 2023 al kunnen ingaan. En dat is uiteraard belangrijk nieuws voor de vele game studio's die binnen Hangar K actief zijn.

Lees het volledige artikel in De Tijd

Lees meer
HANGAR K ALUMNUS JUUNOO HAALT 6,6 MILJOEN OP

Juunoo is pionier in circulair ondernemen en maakt modulaire wanden. Om hun groei nog een stevige boost te geven haalden ze 6,6 miljoen euro extra geld op, een mix van een kapitaalverhoging, leningen en subsidies. CEO Chris Van de Voorde wil van circulariteit de norm maken in de wandensector. Ze zijn alvast goed bezig want na hun start in Hangar K zitten ze nu reeds met een kantoor in New York. Lees uitgebreid in Trends

Lees meer
GRAND WELCOME VOOR GRANSTUDIO

Het Turijnse GranStudio van de Kortrijkse topdesigner Lowie Vermeersch neemt in Kortrijk de start-up Magicor over en wordt partner van Hangar K. Het team gebruikt gametechnologie om zijn auto’s en mobiliteitssystemen te ontwerpen. Dat past uiteraard ook als geen ander in het Hangar K uitstalraam. Het team van Vermeersch neemt zo een groot deel van de plaatsen in binnen Hangar K van voorganger Unilin, die we na vier jaar mochten uitwuiven. De Tijd kreeg de primeur voor het artikel.

Lees meer
EDTECH IN VOEDZAME HANGAR K BODEM

Krowdie Rhinox is gespecialiseerd in virtual- en augmented reality. De Kortrijkse start-up past gametechnologie toe in onder meer trainingen, interactieve manuals en het optimaliseren van bedrijfsprocessen in de industriesector. Bij Hangar K vindt dit jonge, ambitieuze bedrijf de ondersteuning die ze nodig hebben.Bert Waltniet en Leonard Tam aan het woord in Sterck Magazine

Lees meer
KROWDIE FESTOR START-UP VAN DE MAAND

We stelden intussen al een aantal start-ups voor. Deze maand richten we ons op het groeiende evenementenbureau Festor van Oole Ryckoort. “Begin 2020 ben ik officieel met Festor gestart via Start@K in Hangar K. De ongelukkige timing net voor corona bracht toch opportuniteiten op ons pad die er anders niet zouden geweest zijn, zoals horeca pop-ups die ik ondersteunde. Zelfs nu nog met het Unwrap Café.

Lees de passage in het Stadsmagazine

Lees meer
DUBBEL INTERVIEW JULIE LIETAER & ANN WAUTERS

Veel Hangar K volk in deze editie van Sterck Magazine. Zo ook een dubbelinterview met Krowdie Julie Lietaer en Ann Wauters. Want topsport en ondernemerschap hebben veel gemeen. Wie daar nog mocht aan twijfelen, ziet die vooroordelen smelten als sneeuw voor de zon na het lezen van van deze dubbel met twee sterke ambassadrices. Ann Wauters leverde een belangrijke bijdrage aan het vrouwenbasket terwijl Julie Lietaer de jongste jaren uitgroeide tot het boegbeeld van duurzaamheid in de textielindustrie. Lees het volledig interview in Sterck Magazine

Lees meer
EDTECH STATION VOORGESTELD AAN MINISTER CREVITS

In Hangar K werd het platform Edtech Station officieel voorgesteld in het bijzijn van Miniser Hilde Crevits. Eensgezind helpen bedrijven, de onderwijssector, onderzoeksinstellingen, Voka en de overheid het ambitieuze project mee van de grond. Het Edtech Station biedt ruimte aan onderzoekers, scholen en bedrijven om te experimenteren en samen te werken aan nieuwe educatieve technologieën voor het onderwijs en opleidingen in bedrijven.

Lees het artikel op Made in West-Vlaanderen
Artikel De Tijd
Reportage WTV

Lees meer
PRIMEUR IN VLAANDEREN: SPEEL HADO IN TEXTIELHUIS


Trefbal is een populair spelletje tijdens de gymles. Binnenkort is er ook een digitale versie, te spelen in het Textielhuis in Kortrijk. Waarbij je niet met een echte bal, maar met digitale energieballen gooit. Krowdie Bert Waltniel van Gimified is de excclusieve verdeler. De speelzaal bevindt zich op de benedenverdieping van het Textielhuis. Elke donderdagavond vanaf 18 uur is er ook een UNWRAP-webcafé. Dat is een soort speelse ontmoetingsavond voor al wie van gaming houdt. De uitbating van de speelzaal en het UNWRAP-café wordt verzorgd door Festor. Dat is een jong eventbureau van broers Oole en Tiest Ryckoort.

Lees het artikel op HLN

Lees meer
REMES START-UP VAN DE MAAND


Voor de rubriek 'start-up van de maand' in het Kortrijks stadsmagzine, rekruteert men binnen de muren van Hangar K. Dit keer is Anjo Wychuyse (22) aan de beurt. Deze geboren en getogen Kortrijkse runt sinds vorig jaar Remes, een digitaal marketingbureau. Nieuw is ze echter niet onder het Hangar K dak want deze bedrijvige jongedame zetelt hier al zo'n drie jaar, sinds ze als student-ondernemer begon.

Lees de passage in het Stadsmagazine

Lees meer
TWEE VAN DE VIER WEST-VLAAMSE NIEUWKOMERS BIJ START IT @KBC ZIJN KROWDIES

“The jury was intrigued by your story, believes in your startup's potential and has decided to select you for our program!” Met deze gevleugelde woorden kregen de mannen van Care Square en Tillup (foto) het heugelijke nieuws dat zij geselecteerd zijn door accelerator Start it @KBC. Bij de 75 geselecteerden zaten vier West-Vlaamse start-ups. Liefst de helft daarvan zat dus reeds onder onze vleugels.

Lees meer
130.000 EURO KAPITAAL VOOR KROWDIE FINIX

Hangar Krowdie, en eveneens reeds geselecteerd tot het Start it @KBC traject, Finix innoveert de wereld van rekrutering en HR met haar matching tool voor openstaande vacatures. Founders Dieter Gerber en Mats Myncke versnelden nu hun groeiproces met een geslaagde crowdlendingcampagne. De software van Finix helpt recruiters via AI aan automatische matching. Zo willen ze de voordelen van big data ook toegankelijk maken voor kleine en middelgrote spelers in de HR-wereld.

Lees het volledige artikel op Made in West-Vlaanderen

Lees meer
Nelson Mandelaplein 2 | Kortrijk Weide
BE-8500 Kortrijk | België
+32 56 90 55 00
hello@hangark.be
website by Storything
design by Warre dijckmans