Omvang en dynamiek van de tewerkstelling bij tech start-ups in België

Onze visie op het rapport in het kader van de VIONA-leerstoel dynamiek van de arbeidsmarkt in België.

Technologie en digitale innovatie lopen meer en meer als een rode draad doorheen de economie in Vlaanderen en Europa (en ver daarbuiten). Dat geldt in het bijzonder voor digitale toepassingen in de nieuwe data-economie die worden ontwikkeld door technologische start-ups. Ook in België zijn in de voorbije jaren heel wat nieuwe tech start-ups gecreëerd. Het landschap van tech start-ups is niet alleen vanuit technologisch oogpunt markant, maar ook vanuit de tewerkstellingsdynamiek die ermee gepaard gaat. Hoe omvangrijk en hoe dynamisch is de tewerkstelling die ermee gepaard gaat? Wat is het profiel en de tewerkstellingsvorm van hun medewerkers? Wat is het belang van medewerkers in het buitenland? Hoe specifiek is de tewerkstelling bij tech start-ups in vergelijking met startende werkgevers in het algemeen? De centrale vragen over de tewerkstellingsdynamiek worden in het rapport in onderstaande link voor het eerst in ons land beantwoord op basis van volledige en accurate data.

Dit rapport over de dynamiek van de arbeidsmarkt in België kwam tot stand in het kader van de VIONA-Leerstoel Arbeidsmarktdynamiek van het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid. Het stoelt op unieke data over tech start-ups van Sirris, aangevuld met Dynam-gecorrigeerde data en data op basis van LinkedIn.

In onderstaand overzicht delen we onze visie en reflecteren we naar onze regio.

Manufacturing 

De onderzoekers komen uit op een top 3 van domeinen voor de Vlaamse startups. Op nummer 1 staat Health Tech, op twee HR Tech en op drie manufacturing. Uiteraard is het puntje manufacturing die onze aandacht trok. 

Gaming en Fashiontech

Als we kijken naar de plaats die fashiontech inneemt op de globale lijst dan is er nog voldoende ruimte voor evolutie en verandering.

Hangar K alumni zoals Cosh! zijn aan het groeien en winnen enorm aan belang. Dat wordt alleen nog maar duidelijker als we kijken in de regio van Kortrijk, waar Textiel altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. FashionTech kan op die manier als belangrijke speler naar voor komen. Niet enkel Fashiontech, maar ook Gaming valt onder deze categorie. Door het aanbod van gaming opleidingen binnen de hogeschool Howest staan we een stap verder dan andere delen van het land.

De eerste werknemers

Uit de studie blijkt dat tech start-ups een jonge tewerkstelling kennen met een groot aandeel hoogopgeleiden. Uit rondvraag bij onze starters kan dit enkel bevestigd worden. Meer zelfs, onze start-ups zien hier vooral een troef in voor Kortrijk waar het aantal jong afgestudeerde hoogopgeleide profielen nog volop beschikbaar zijn.

Klik hier voor het volledige rapport. https://www.dynamstat.be/files/publications/ZKD2106_techstartupsrapport_EIND_NL_WEB.pdf

Lees ook: Waarom innovatie sneller gaat buiten de kantoormuren.

Share this article

Leave a comment

Related Posts

Hangar K – Duurzame Co-working

Hangar K ligt op de site Kortrijk Weide, die enkele jaren geleden volledig werd opgewaardeerd. Van een verwaarloosd stukje stad, naar een evenementenplein met eraan […]

02 mrt 2020