Share:

Hangar K resident ‘Ledsreact’ gooit hoge internationale ogen en legt lat zowaar nog hoger in 2021!

Bij ons heten ze gewoon Koen en Lander maar voor het grote publiek zijn ze de mannen van ‘Ledsreact’. Deze Kortrijkse start-up haalde met hun nieuwste toestel ‘Ledsreact Pro’ de nationale pers deze week. VRT nieuws wijdde een heel artikel aan hen en HLN en Nieuwsblad brengen hen ook nog uitgebreid aan bod. Het toestel meet en analyseert de reactiesnelheid en wendbaarheid van sporters. Dankzij die informatie kunnen trainers hun atleten sneller en juister doen bewegen. Gezien ze de eerste ter wereld zijn die deze technologie aanbieden zonder dat de sporter iets moet fysiek moet aandoen kunnen ze rekenen op de interesse van internationale topclubs en ware sportvedetten.

Winnen of verliezen

Wendbaarheid en reactie zijn fundamenteel in sport maar tegelijk heel moeilijk om op te trainen. Elke oud-voetballer of basketter herinnert zich wel de gekleurde kegeltjes en de kakafonie aan instructies om te trainen op vaardigheden. Met dit toestel gaat het als vanzelf, je plaatst het toestel neer en eenmaal een speler met de bal aankomt stuurt het mechanisme een lichtsignaal uit. De speler moet dan reageren op het onverwachte signaal en traint op die manier zijn reactiesnelheid en wendbaarheid. Ledsreact maakt het gemakkelijker en efficiënter. En dat maakt mee het verschil tussen winnen of verliezen.

Multifunctioneel.

"In eerste instantie werd het toestel ontwikkeld om het in het voetbal, basket en tennis te gebruiken", zegt zaakvoerder Koen Vercauteren. "De "Ledsreact Pro" kan vier signalen uitsturen: voor, achter, links of rechts", gaat Vercauteren voort. "De coach beslist welke richtingen hij gebruikt op training, al de data wordt doorgestuurd via een app. Hij kan dan per speler zien wat de reactiesnelheid, de loopsnelheid en de wendbaarheid is. De trainer kan al die gegevens gebruiken in zijn volgende training om te gaan bijsturen." We kunnen zelfs zeggen dat een toestel dat zo goed speler per speler analyseert uniek is in de wereld.

Groot avontuur

Lander en Koen werkten de afgelopen veertien maanden samen met een team van tien mensen aan het toestel en de technologie erachter. Voor Koen was het een groot avontuur want als ex-militair had hij helemaal geen informatica kennis. Zo was hij vijf jaar terug nog tuinman, eentje die amper met een pc kon werken. Maar toch slaagde hij met veel hulp in zijn opzet. Het idee kwam al tijdens zijn militaire carrière tijdens tactiektrainingen want de manier van reageren bij een vuurgevecht is bepalend voor de afloop. Vanaf dan was het zijn droom om die kennis om te zetten in een werkend toestel, hij verkocht zijn auto en de rest is geschiedenis.

Buitenlandse vooruitzichten en blik op 2021 

Eind 2019 kreeg Koen de hulp van voormalig profvolleyballer Lander Vandecaveye. De twee immer nuchtere heren hebben maar één doel voor ogen: samen willen ze de markt veroveren. Ze mogen luidop dromen want zo behoort de Premier League al tot hun klantenbestand en binnenkort mogen ze richting States om hun product voor te stellen aan Major League Baseball. Dat is de verzameling van topclubs in het honkbal, zoals de New York Yankees en de Red Sox.

https://www.ledsreact.com

Contact us

Nelson Mandelaplein 2 8500 Kortrijk

+32 56 90 55 00

hello@hangark.be

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²