Share:

Innovatief stadsfestival 'FTI by Hangar K' lost eerste (inter)nationale namen

Kortrijk, 6 december 2023 - Van 16 tot en met 21 maart vindt in Kortrijk 'FTI by Hangar K' plaats, de eerste editie van het innovatief stadsfestival dat iedereen wil samenbrengen rond technologie en innovatie. Uitvalsbasis wordt het Buda-eiland, LandMarck en Hangar K in Kortrijk. De organisatoren losten vandaag de eerste (inter)nationale namen en pakten uit met een showcase van wat één van de hoogtepunten van het festival moet worden.

In maart wordt Kortrijk één van de prominente locaties voor het Flanders Technology and Innovation (FTI) Festival, naast andere Vlaamse steden zoals Leuven, Gent, Hasselt, Antwerpen en Brussel. Dit festival, dat voortbouwt op het erfgoed van Flanders Technology, wordt georganiseerd over een periode van 10 dagen in heel Vlaanderen. Het is een initiatief van de Vlaamse Regering. In Kortrijk krijgt het festival een unieke invulling onder de naam 'FTI by Hangar K', georganiseerd door Hangar K in samenwerking met partners zoals EdTech Station en Flanders Game Hub.

'FTI by Hangar K' wordt een uniek stadsfestival voor iedereen. Kinderen, studenten, ondernemers, volwassenen maar evenzeer voor techneuten. De organisatoren kozen bewust voor thema's waar Kortrijk in uitblinkt: gaming en educational/immersieve technology.

“Kortrijk is de enige niet-provinciehoofdstad die mag deelnemen aan FTI. Dat is niet toevallig want we zetten de troeven in die we de voorbije 5 jaar hebben opgebouwd in onze startersincubator Hangar K: gaming, educatieve en entertainment technologie. Ons paradepaardje wordt de Club of the Future waar we het nachtleven van de toekomst zullen tonen op Landmarck. Met toppers als Goose, Amber Broos en Max Cooper wordt het een zotte dansweek in onze stad. - Vincent Van Quickenborne, burgemeester Kortrijk
“FTI zet Kortrijk nog meer op de kaart als West-Vlaams epicentrum voor innovatieve technologie in edtech, gaming en entertainment. We verwachten 15.000 bezoekers uit heel Vlaanderen. Jong en oud zullen kunnen ontdekken welke innoverende en dynamische stad we zijn.” - Ruth Vandenberghe, eerste schepen bevoegd voor Stadsmarketing

Wowed by technology

De baseline 'Wowed by Technology' slaat meteen de nagel op de kop. Tijdens de zesdaagse krijgen aanwezigen de nieuwste ontwikkelingen, innovaties en technologieën te zien die onze toekomst zullen vormgeven. Geen zweverige theorieën, maar praktisch uitgewerkte en verbluffende ontwikkelingen en innovaties. Het doel is dan ook om bezoekers te stimuleren en sensibiliseren om na te denken over het leven, leren en werken van morgen. Het festival is opgedeeld in 5 aparte events.

“We zijn heel fier dat we tijdens deze zes dagen het beste van onszelf kunnen tonen. De kennis en technologie rond games en onderwijs behoort tot de top van de wereld en FTI geeft ons de kans om dit allemaal te showcasen.” - Vincent Vanderbeck (CEO Hangar K)

De deelevents binnen FTI by Hangar K

Club of the Future

Deelevent ‘Club of the Future’ biedt een blik op het nachtleven van morgen. We verleggen de grenzen van de traditionele clubbeleving door de bezoekers onder te dompelen in een visueel universum. Visuele designs komen tot leven in immersieve video-installaties die elke hoek van de locatie tot leven brengen. Aan de hand van geavanceerde projectietechnologie wordt in de Club Of The Future een totaalervaring gecreëerd die zijn gelijke in ons land niet kent. Dansen met de ogen open, dat is de boodschap in de Club Of The Future. Club of the Future vindt plaats op een verlaten industrieterrein dat is omgetoverd tot een futuristische club- en concertlocatie. Hier beleven bezoekers technologiegedreven ervaringen als nooit tevoren. Ludovic Beun en Arf&Yes, samen met andere Vlaamse toppers, brengen een ongekende visuele ervaring naar dit “future-proof” project.

“Met een speler zoals BARCO zijn we wel de bakermat van entertainment technologie.” – Vincent Vanderbeck (CEO Hangar K)

Ludovic Beun

Ludovic Beun staat bekend als de getalenteerde creative director achter o.m. de grote live shows van Charlotte De Witte. Hij heeft naast zijn ervaring in grote muziekshows (oa voor Oscar & The Wolf, Angèle, Bazart, …) ook zijn stempel gedrukt op de creatieve wereld als creative director voor verschillende media- & entertainment-merken. Zijn ervaring in het leiden van creatieve projecten voor zowel de media- als muziekindustrie heeft hem een vooraanstaande positie in de sector opgeleverd.

Arf & Yes

Arf & Yes, een internationaal bedrijf voor licht- en setontwerp, brengt meer dan 30 jaar ervaring in de entertainmentindustrie met zich mee. Ze hebben indrukwekkende projecten gerealiseerd waarin visueel concept samenvloeit met live optredens, muziek, mode en uitzendingen. Hun expertise omvat concept-, podium- en lichtontwerp voor internationale muziekprojecten, modeshows en nationale & internationale tv-formats.

Amber Broos

Amber Broos is een jonge Belgische DJ met een ware passie voor muziek. Met haar eigen maandelijkse show op Tomorrowland's officiële radiostation One World Radio en als resident voor de toonaangevende Belgische radiozender Studio Brussel, laat ze haar publiek vergeten dat ze pas twintig jaar oud is. Haar stijl is uniek: een combinatie van house, club en techno, meesterlijk gemixt en afgestemd op het publiek.

Met opvallende optredens op grote festivals zoals Tomorrowland, Tomorrowland Winter (Mainstage), Rock Werchter, Pukkelpop, Suikerrock, Lokerse Feesten en in Ibiza's beroemdste openluchtclub Ushuaïa heeft ze bewezen een van de opkomende talenten op de Belgische muziekscene te zijn, bekend om haar energieke stijl en vrolijke dansvibes op het podium.

Nu volledig gericht op het produceren van muziek en het verder ontwikkelen van haar eigen geluid, zal Amber in mei 2023 haar debuut maken op het platenlabel van Tomorrowland, Tomorrowland Music, met haar release 'Amok'. Met een eerste optreden op de Mainstage van Tomorrowland in juli 2023, is Amber een rijzende ster die niet meer weg te denken is.

Goose (Kortrijkse band)

GOOSE, een Kortrijkse band opgericht ruim twintig jaar geleden, blijft met hun nieuwe energieke en emotionele album 'Endless' vernieuwend klinken. Deze Belgische viermansband, die bekend staat om hun mix van elektronische muziek en rock, heeft zichzelf herontdekt door terug te keren naar hun roots en te focussen op hun onderlinge band. 'Endless', hun eerste album in vijf jaar, is een resultaat van hun gezamenlijke passie en experimenteerdrang in hun eigen Safari Studio's in Kortrijk. Hier vinden ze de vrijheid om te experimenteren en hun unieke geluid te ontwikkelen. De bandleden, elk met hun eigen persoonlijkheden en muzikale interesses, benadrukken het belang van hun groepsdynamiek. De samenwerking met de Franse producer Victor le Masne en de opnames in de beroemde Motorbass Studios in Parijs hebben het album naar een hoger niveau getild. Elk nummer op 'Endless' is doordacht en intens, van de rockgitaren en klinische elektronica tot de clubinvloeden en emotionele songwriting. GOOSE, nu bezig met een internationale tour, ziet 'Endless' als een nieuw begin, een bevestiging van hun artistieke vrijheid en onderlinge verbondenheid.

UNWRAP Arena

Deelevent ‘UNWRAP Arena’ is een centraal punt voor gaming en e-sports in Vlaanderen. Het biedt een permanente Game Expo waar bezoekers de Vlaamse game-industrie kunnen verkennen, met voorbeelden van succesvolle games zoals Baldurs Gate 3, You suck at parking, BAM, Shredders, en Breachers. Deze games tonen aan dat de game-industrie een serieuze en haalbare carrièrekeuze kan zijn. Het evenement omvat ook een E-sports Showcase met opkomende Vlaamse e-sporttalenten en een Retro Game Experience. Bezoekers kunnen competitief gamen in de esports arena, genieten van retro-games, en klassieke arcadekasten en flipperkasten uitproberen.

FuturED

Deelevent ‘FuturED’ is een evenement dat de grenzen van het onderwijs verkent door technologie en innovatie te integreren. Broelkaai 6 zal omgevormd worden tot het 'Onderwijs van de Toekomst'. Partners zoals KU Leuven Kulak en Hogeschool VIVES tonen interactieve ervaringen met onderwijstechnologie, zoals augmented reality in onderwijs, digitale oefeningen, en hyflex ruimtes. Dit evenement biedt een unieke kans om te zien hoe onderwijsinstellingen innovatieve technologieën integreren in hun lesprogramma's en wat dit kan betekenen voor het brede publiek.

Learning Bytes Festival

Het deelevent ‘Learning Bytes Festival’, gericht op de integratie van digitale technologie in onderwijs en training, toont de resultaten van imec’s onderzoeks -en innovatieprogramma’s rond Smart Education en Educatieve Technologie. Het programma bestaat uit keynotes en breakout-sessies die onderwerpen als 'Ethics in AI' en ‘Social robots’ bespreken maar ook onderwerpen als ‘Gebruik van AI bij het Matchen van Talent’. Daarnaast biedt een dynamische expo inzicht in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van educatieve technologie in onderwijs en training. Dit jaar verwelkomt Learning Bytes Festival enkele sterke sprekers op het podium. Monica Ares, voormalig hoofd Immersive Learning bij Meta en innovator bij Amazon's Interactive Learning Labs, zal haar inzichten delen over de rol van immersieve technologie in het onderwijs. Daarnaast zal Professor Professor Steven Latré, hoofd van AI-onderzoek bij imec, inspireert over een toekomst waarin AI het onderwijs versterkt in plaats van vervangt, een toekomst waar we gezamenlijk naartoe en aan kunnen werken.

FTR CONF

Deelevent ‘FTR CONF’ richt zich op de toekomst van werken en de vervagende grenzen tussen thuis en kantoor. Tijdens dit evenement delen visionairs hun perspectieven op de toekomstige werkplek, met aandacht voor de impact van technologieën zoals gametechnologie en de Apple Vision Pro. Er wordt ook gekeken naar de rol van zelfrijdende auto's in het werkleven en de veranderende visie van Gen Z op werk. Dit evenement biedt een unieke kans om inzichten te verwerven in hoe de werkplek zal evolueren in het licht van technologische en maatschappelijke veranderingen.

Een van de hoogtepunten van FTR CONF zijn de keynotes van twee topsprekers. Lowie Vermeersch, met een achtergrond in design en voormalig leider bij Pininfarina, zal zijn inzichten delen over 'the blurring lines between home and the office'. Zijn ervaring met projecten zoals de elektrische Pininfarina Bluecar en de Alfa Romeo Duettottanta concept car benadrukken zijn expertise in innovatief design en de toekomst van werkplekken.

Daarnaast zal Peter Hinssen, een erkende thought leader op het gebied van radicale innovatie en digitaal leiderschap, spreken op de conferentie. Als oprichter van nexxworks en docent aan gerenommeerde instituten zoals London Business School en MIT, brengt Peter een schat aan kennis en inzichten in hoe organisaties kunnen innoveren en aanpassen aan een digitaal tijdperk.

Praktische informatie

Waar: Het festival zal plaatsvinden op het bruisende Buda-eiland, LandMarck en Hangar K in Kortrijk, drie dynamische locaties vol inspiratie en creativiteit.

Wanneer: Van 16-21 maart 2024

Waarom: Samen maken we van Vlaanderen een welvarende regio. FTI brengt iedereen samen rond technologie en innovatie, versterkt onze mentaliteit van experimenteren en innoveren, en pakt de uitdagingen van de toekomst aan met concrete projecten in zes cruciale domeinen. Zo versterken we onze reputatie als een ambitieuze, innovatieve regio aan de wereldtop.

Meer info: https://www.ftikortrijk.be/

Prijzen

Learning Bytes Festival (prijzen inclusief btw):

Leerkrachten: €50

Early Bird: €50

Online: €80

ADD: €100

Student: €25

Club of the Future (prijzen inclusief btw):

Amber Broos: €27

Goose: €36

FTR CONF (prijzen inclusief btw):

Standaard toegang: €150

UNWRAP Arena:

Gratis

FuturED:

Gratis

In samenwerking met onze organiserende partners:

Hogeschoo Howest, KU Leuven Campus Kulak, Hogeschool Vives, Landmarck, UitPas Zuidwest.

Beelden persmap

Via deze link.

Contact us

Nelson Mandelaplein 2 8500 Kortrijk

+32 56 90 55 00

hello@hangark.be

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²