Share:

Waarom studeren en ondernemen de ideale cocktail zijn

Ook al is het concept van student-ondernemer nieuw, de combinatie van zowel studeren als ondernemen is wel een cocktail die meer en meer geserveerd wordt, maar ook geapprecieerd wordt.

Deze week waren we te gast op een inspirationele talk & debat van UGent rond Entrepreneurial City Ecosystems. Naast inspirationele talks van Julie Vens (Nexxworks) en Rui Continho (Porto - HEInnovate!) was er ook een korte introductie naar de studenten door Steve Stevens (Manager DO! UGent). Steve gebruikte een foto van een verlaten fiets om aan te geven dat studenten niks te verliezen hebben in hun studentenperiode, behalve hun fiets. Een schitterend beeld en Steve heeft dan ook volkomen gelijk.We zetten even een aantal argumenten op een rij.

1/ Het avontuur

Net zoals Erasmus je meeneemt op avontuur in het buitenland kan het avontuur van ondernemerschap je veel bijbrengen tijdens je studentenperiode. Wat om een kat een kat te noemen, ondernemen blijft een avontuur. We motiveren graag laatstejaarsstudenten om stage te doen in een bedrijf en ervaring op te doen, dus moeten we die jonge mensen evenveel motiveren om op eigen benen een bedrijf op te zetten.

2/ Intrapreneurship

Natuurlijk moeten we niet van alle studenten ondernemers maken en uiteraard is niet iedereen in de wieg gelegd om ondernemer te worden, maar bedrijven zijn de dag van vandaag meer en meer op zoek naar intrapreneurs. Voor alle duidelijkheid, Intrapreneurs zijn mensen die zich ondernemend gedragen binnen een organisatie. Nog begin dit jaar werd intrapreneurship uitgeroepen tot de "must-have" skill van 2020. Naar alle verwachting zal deze eigenschap enkel maar aan belang toenemen in een post-covid tijdperk. Daarom is het zelf starten van een onderneming tijdens of vlak na de studies misschien wel een essentieel onderdeel voor de werknemer van de toekomst.

3/ Risico's durven nemen

Zoals Steve ook terecht vertelde heb je in je studentenleven niets te verliezen. Studenten hebben geen grote kosten te dragen wat hen kan toelaten om meer risico's te nemen. Want ondernemen gaat ook over risico's durven nemen. Berekende risico's, maar toch, het blijven risico's.

4/ Vallen en opstaan

Een harde les in ondernemerschap is ook een les van vallen en opstaan. Geen enkel ondernemersverhaal is een verhaal van rozengeur en maneschijn, maar wel van vallen, opnieuw proberen, aanpassen en soms terug vallen. Als jonge student heb je meer veerkracht om terug recht te krabbelen en ook al beslis je uiteindelijk om niet verder te gaan in het ondernemerschap, de lessen die je er uit kan halen zijn van onschatbare waarde.

Vanuit Hangar K zijn we sinds 1 oktober gestart met Start @K, een initiatief om studenten in Kortrijk "goesting" te doen geven om te ondernemen en te ondersteunen in hun eerste stappen in ondernemerschap.

Contact us

Nelson Mandelaplein 2 8500 Kortrijk

+32 56 90 55 00

hello@hangark.be

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²