Share:

Het nieuwe werken : work from anywhere

Wat deze crisis heeft duidelijk gemaakt is dat we een totaal nieuw manier van werken, en vooral samenwerken, moeten aannemen. Het aantal bedrijven dat thuiswerk promoot is zeer snel gestegen en wat we nu al kunnen zeggen is dat thuiswerk een belangrijk onderdeel zal vormen van het nieuwe werken. Wat we al een tijdje wisten is door de corona crisis bevestigd en heeft het proces enkel versneld.

Een hybride model voor meetings

De afgelopen maanden heeft iedereen uitvoerig tools zoals Microsoft Teams, Zoom en Google Hangout leren gebruiken. Nu komen we in een volgende stap van het werken op afstand, de hybride manier van werken. Iedereen die nu meetings organiseert heeft gemerkt dat het niet vanzelfsprekend meer is dat mensen fysisch op de plek van de meeting aanwezig is. Tegenwoordig is het absoluut niet meer duidelijk of nu de helft zal fysisch aanwezig zijn of integendeel iedereen zal inbellen.

Dit vereist een aangepaste invulling van de vergaderzalen. vergaderzalen zullen moeten evolueren naar meer conference rooms waar een combinatie van fysische aanwezigheid kan gecombineerd worden met het mee volgen van de meeting op afstand. En liefst nog meer dan de meeting volgen, ook er actief aan participeren.

Een flexibele werkplek

Met thuiswerk die de norm wordt schieten de apps om werkplekken te reserveren als paddestoelen uit de grond. Bedrijven met grote kantoren verminderen de capaciteit van de zitjes en organiseren het reserven van een plaatsje door middel van een app. Dit is uiteraard een actie om te voldoen aan de strikte regels van de werkplekken in een post-covid tijdperk, maar zal waarschijnlijk ook de norm worden in de toekomst.

Onlangs kondigde Fujitsu aan dat het in 3 jaar tijd zijn kantoorruimtes wil halveren. Er zit een duidelijke shift in de evolutie van de kantoorruimtes. Ook de inrichting in grote landschapskantoren staat sinds de uitbraak van de corona crisis ter discussie. We mogen er van uit gaan dat de werkplek van de toekomst eerder een ontmoetingsruimte zal worden, waar de voordelen van fysieke ontmoetingen zullen benut worden. Andere activiteiten zullen verhuizen naar de home office.

De tools

Microsoft Teams en Zoom zijn natuurlijk de twee tools die het vaakst gebruikt zijn in deze periode van de lockdown, maar naast video conferencing mogelijkheden, zijn er ook tools nodig om snel informatie uit te wisselen en te chatten zonder noodzakelijk een videoconference op te zetten. Een kleine rondvraag bij een aantal mensen maakt al snel duidelijk dat Microsoft met zijn teams een goede oplossing heeft voor zowel de chat functionaliteit als voor het aspect videoconferencing. Slack blijft een populaire runner up.

Niet alleen zijn chat en videoconferencing een must in de nieuwe werkplek, ook tools voor het beheren van documenten en dossiers zijn belangrijk in de werkplek van morgen.

Ook e-learning zit in de lift

De combinatie van een lockdown periode met de tendens naar levenslang leren heeft er voor gezorgd dat e-learning belangrijker is dan ooit. Maar, niet alleen is e-learning als concept belangrijk geworden, het concept zelf is ook meer aan het evolueren. De dagen dat e-learning gelijk stond aan een combinatie van video tutorials en vragenlijsten lijken definitief voorbij. Het heeft ondertussen plaats gemaakt voor serious games, interactieve apps waar oefeningen worden uitgevoerd door teams en oefeningen in Augmented of Virtual Reality. Eén van onze Krowdies rhinox levert hier state-of-the-art oplossingen rond.

Ook bij Hangar K herbekijken we de functie van onze kantoorruimte en hoe we in de toekomst zullen samenwerken. Wil je eens een bezoek brengen aan onze kantoorruimte om te kijken hoe we dit in de toekomst zien ? Stuur een mailtje naar info@hangark.be en spring eens binnen.

Contact us

Nelson Mandelaplein 2 8500 Kortrijk

+32 56 90 55 00

hello@hangark.be

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²